La Caserna

lliurA és una de les entitats que es troben a La Caserna, antic quarter i acadèmia de la Guàrdia Civil de Sabadell, construïda el 1913 per reprimir els moviments obrers, amb una gran força i molta motivació com van demostrar durant l’anomenada Setmana Tràgica entre el 26 i el 31 de juliol de 1909.

La Caserna va ser dissenyada per l’arquitecte modernista Juli Batllevell, nascut a Sabadell, fill del mestre d’obres Gabriel Batllevell i deixeble de Domènech i Muntaner. A Sabadell son obres seves l’Hotel Suís, el desaparegut Teatre-Café Euterpe, l’Escola Enric Casassas, La Casa Marcet a la Plaça del Gas entre altres i l’edifici L’Energia, que acull el Museu del Gas.

Desprès de 30 anys d’abandonament de l’edifici per part de la Guàrdia Civil, el 10 de juny de 2017 un grup de veïns de Sabadell van ocupar simbòlicament l’edifici, per tal de reclamar a les autoritats que converteixin la finca en equipament municipal.

Des de llavors, la plataforma Volem la Caserna ha impulsat diversos projectes d’autogestió, com un club de futbol mixt, un espai de circ o un espai de repartiments d’aliments de la PAH de Sabadell. També s’han realitzat alguns concerts i jornades de portes obertes.